Selecteer een pagina

Ademhaling geeft informatie: misschien is er iets aan de hand?

In mijn artikel over lichamelijke klachten bij stress schreef ik al dat het autonome zenuwstelsel wordt geactiveerd bij stress. Dit zenuwstelsel regelt zelfstandig (=autonoom) en onbewust bepaalde functies en maakt het lichaam klaar voor actie (versnelling van ademhaling en hartslag) of voor herstel (remming van ademhaling en hartslag).  Zo wordt het middenrif (voor de ademhaling) dus bij door jou waargenomen stress meteen tot actie aangezet en ontspant weer als de situatie weer rustig is. En dat op een hele gevoelige manier.
Een perfecte graadmeter om te observeren dus hoe het met je is op elk moment: ben ik ontspannen of zit ik in stress? Waar de stress door veroorzaakt wordt is dan weer een volgend moment om te onderzoeken. Daarover meer in een andere blog.

Hoe en waar observeer je nu hoe jouw ademhaling is?

Neem even de tijd om rustig te kunnen zitten of liggen (maar ook staande kun je observeren). Een halve minuut is al genoeg voor je observatie.
Doe je ogen dicht en ga met je aandacht naar je buik en borstkas. Je mag ook je handen op je buik leggen.

  • Haal je adem in je buik (b) of juist in de borstkas. (bo)
  • Haal je diep (d) adem of juist heel oppervlakkig.(o)
  • Ligt het accent op je inademing (i) of juist op de uitademing. (u)
  • Haal je snel adem (s) (meer dan 3x in 15 sec) of juist rustig (r) (1-2 in 15 sec)

Observeer jezelf een aantal keren per dag (elk uur mag). Het kost heel weinig tijd en maakt je heel bewust van je ademhaling. Neem een schriftje of een note op je telefoon en leg vast wat je waarneemt. Dit hoef maar heel kort te zijn: b-d-i-s (buik-diep-in-snel) of bo-o-i-r  (borst-oppervlakkig-in-rustig) en zo zijn alle combinaties mogelijk.

 

Observatie

Je hoeft alleen maar te observeren en er niks aan te veranderen. De ademhaling geeft je informatie hoe het met je is. Een aanpassing van je ademhaling verandert niks aan hoe jij je voelt. Dus ook al zou je in stress zitten, een snelle ademhaling hebben en deze rustig maken, je stress moment blijft waardoor de ademhaling weer zal versnellen. (Vergelijk het met het rode lampje in je auto: brand het dan is er iets aan de hand in je motor. Je gaat dan niet het lampje uitzetten maar onderzoek doen aan, en iets doen aan de motor waardoor het lampje vanzelf uitgaat)
Is je ademhaling versneld (= het rode lampje is aan) dan ga je dus ook niet je ademhaling veranderen (=het lampje uitzetten) maar je gaat het stressmoment onderzoeken en daarmee aan het werk waardoor je ademhaling rustig wordt (=het rode lampje gaat vanzelf uit).

Ik ben benieuwd of je observaties lukken en wat je observeert.
In mijn volgende blog meer over wat je nu observeert.

 

Wil je meer weten stuur dan een berichtje naar info@jeroenverdonk.nl

Reageren mag! Graag zelfs.