Volg mij via

Waarom ons lichaam nooit liegt!

Waarom ons lichaam nooit liegt!

Waarom ons lichaam nooit liegt!

Lichaam

We kennen allemaal de uitspraak wel: je lichaam liegt nooit. Het lijkt soms niet zo te zijn, maar wat is er dan wel aan de hand? In mijn voorgaande blogs over je ademhaling is niet verkeerd , wat gebeurd er bij angst in je lichaam, vertelde ik al dat ons lichaam reageert op situaties met een adequate actie op dat wat we menen te waar te nemen. Bijvoorbeeld er wordt door onze innerlijke observator een bedreigende situatie waargenomen. Daarop reageren we met onder andere een versnelde, hoge borstademhaling, stresshormonen worden geproduceerd en we zijn veel alerter.

Verwarrend!

Vaak is het heel verwarrend om je bedreigd te voelen, maar om je heen te kijken en eigenlijk niks bedreigends te zien. Dat je denkt: ik wordt toch niet gek! Of dat anderen zeggen: je hoeft niet zo bang te zijn, er is niks aan de hand. Dan voel je je vaak heel onbegrepen want je voelt wel de angst.  Dan zou je haast gaan denken dat je lichaam niet goed functioneert, dat het je voor de gek houdt. En toch is dat niet zo. Wat is er dan wel aan de hand?

We hebben allemaal een soort monitor in ons lichaam  zitten die via alle zintuigen (zien, horen, proeven, ruiken en voelen) continu de omgeving scant in een onbewust proces.  Deze monitor is overijverig  en slaat te vaak alarm. Waarom slaat deze alarm terwijl er niks aan de hand is? Dit komt omdat deze monitor alles wat het waarneemt, in je geheugen vergelijkt met alles wat ooit in je leven gebeurd is. Als er maar in de minste mate een vergelijking is met iets wat ooit bedreigend was (vooral uit je (vroege) jeugdjaren) dan wordt er alarm geslagen.  En dat alarm activeert dan bijvoorbeeld een angstreactie (verhoogde ademhaling, hartslag, stresshormonen). Er is blijkbaar nooit een update geweest van ons geheugen dat situaties nu niet meer bedreigend zijn omdat we geen kinderen meer zijn, en dat geeft dan een niet passende reactie.

Ons lichaam reageert dus heel goed op de situatie en liegt dus niet. Maar onze onbewuste interpretatie van de situatie is gebaseerd op gedateerde gegevens en op flarden van gebeurtenissen. En omdat bij gevaar ons bewuste brein wordt overgeslagen (er moet immers snel gereageerd worden) kun je ook niet bewust de reactie stopzetten. Je reageert meteen. Pas daarna realiseer je je soms dat er in het hier en nu iets anders aan de hand is. En dan is er verwarring want je lichaam reageert wel. Afhankelijk van de ernst van de situatie uit je vroege jaren, reageert je lichaam ook heftig of minder heftig.

lichaam bewustzijn

  Bewustwording

Om bewustwording te krijgen op onze reacties kunnen we dus onszelf observeren. Met de kennis dat we vaak reageren op situaties die vroeger als bedreigend werden ervaren, kunnen we ons al gaan realiseren wanneer een reactie niet hoort bij de situatie die dan speelt. En gaan onderzoeken waar we dan wel op reageren.

Reacties zijn altijd welkom.

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Op de hoogte blijven? Ontvang email met updates en inspiratie.

Meest recente berichten

Recente reacties

    Archief