Volg mij via

Observeren van je ademhaling

Observeren van je ademhaling

Observeren van je ademhaling

Observeren van je ademhaling

 

In mijn vorige blog (je ademhaling is niet verkeerd) heb ik het gehad over observeren van je ademhaling. Deze observatie doe je omdat het je informatie geeft over hoe jij je op dat moment voelt.
Afgelopen week bij het schrijven van deze blog realiseerde ik me dat observeren van het lichaam voor mij als fysiotherapeut een normaal iets is waarbij ik vaak niet meer nadenk over hoe ik dat doe. Want niet alleen de ademhaling geeft informatie over hoe je je voelt, maar bijvoorbeeld ook spierspanning, je houding, de spanning in je huid, wat voel je in je buik, en nog veel meer aspecten. Ik krijg dus veel informatie binnen, geef daar vaak mijn eigen interpretatie aan, in combinatie met wat ik van jou hoor, en geef dan weer door aan jou met wat ik denk dat er aan de hand is. Nog mooier zou zijn als ik jou leer om te observeren, zodat je jouw eigen waarneming hebt, want wie kan beter voelen hoe en wat je voelt dan jijzelf. Voordeel daarvan is dat je al op het moment dat je iets waarneemt kunt gaan handelen en daarmee voorkomt dat je lichaam nog forser seinen moet gaan geven voordat je luistert en reageert. (lees ook stress en lichamelijke klachten).

 Jou observatie van je ademhaling         viewer-1441942_1920

Wat neem je waar en wat betekent het wat je observeert. Eerst even een herhaling waar je op let:

   • Haal je adem in je buik (b) of juist in de borstkas. (bo): Dit kun je makkelijk observeren door je handen op je buik te leggen of op je borst. Waar beweegt het mee, in je buik of in je borstkas.
   • Haal je diep (d) adem of juist heel oppervlakkig.(o) : Dit kun je observeren door te voelen aan je handen op je buik/borst of er veel beweging plaatsvind of juist niet. Je kunt ook je ogen dicht doen en van binnen voelen in je buik of borst veel op en neer gaat en hoe lang je in en/of uitademt.
   • Ligt het accent op je inademing (i) of juist op de uitademing. (u) : Dit observeer je door je aandacht te richten op de beweging van de lucht, gaat deze naar binnen (in) of naar buiten (uit)
   • Haal je snel adem (s) (meer dan 3x in 15 sec) of juist rustig (r) (1-2 in 15 sec) : Dit observeer je door even op een klok te kijken en in 15 tot 30 sec te tellen hoe vaak je inademt of hoe vaak je uitademt.

Nu weet je dus bijvoorbeeld: ik haal adem in mijn borstkas, haal diep adem, adem vooral uit en heb een snelle ademhaling (meer dan 3x per 15 sec). Oké, leuk om te weten, maar wat zegt dat nou?
Daarvoor is het dus nodig om te weten wat een ademhaling doet als je normaal in rust bent, totaal ontspannen, geen stress. En wat je lichaam doet als het in stress is, afhankelijk van de situatie natuurlijk

Een normale ademhaling is: je haalt adem in je buik (via je middenrif, klik hier om te zien hoe dat in zijn werk gaat), niet heel diep, maar ook niet oppervlakkig, in en uit is in balans, de ademhaling is rustig (1-2 keer per 15 sec). Je voelt je van binnen ook rustig.
Een ademhaling in stress is : ja haalt adem via je borst, je buik is vaak ingetrokken en je middenrif doet niet mee, vaak heel snel, diep, en snel.   Je voelt soms van binnen de paniek.
Elke kleinste verandering van de ademhaling vanuit de ontspannen situatie geeft dus aan dat er iets verandert in de situatie om je heen en in jou.

fear-2012536_1920

   • Ga je bewegen dan is het normaal dat je ademhaling ook verandert.
   • Ga je sporten dan is het normaal dat je ademhaling versnelt, dieper wordt, via de borstkas gaat.
   • Maar zit je in dezelfde situatie en verandert dan je ademhaling waardoor komt dat dan? Vaak voel je nog geen angst van binnen maar neemt jou innerlijke observator wel iets waar wat angst activeert. Als je dan alert bent op deze verandering in je ademhaling dan kun je dan reageren. Eerst check je je omgeving: er is geen acute bedreiging (als dat wel is dan meteen reageren). Is er geen acute bedreiging, blijf dan wel vertrouwen op je ademhaling (het rode lampje: lees hier)) dat die het goed aangeeft dat er angst geactiveerd is. Dit gebeurd dan via de amygdala (lees hier hoe dat werkt).
    Ga je dit wegmaken door te denken: ach er is niks dan blijft je lichaam in alerte toestand, de angst neemt toe. Als dit vaak gebeurd dan komen er lichamelijke klachten op omdat je lichaam continu in alarmfase blijft of gaat, en jou blijft waarschuwen met steeds grotere alarmsignalen totdat je er acht op gaat slaan. Daar is dus werk op te doen.

De volgende stap is gaan observeren waarom de amygdala alarm heeft geslagen. Dat weer in een volgende blog.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Op de hoogte blijven? Ontvang email met updates en inspiratie.

Meest recente berichten

Recente reacties

  Archief